بسم الله الرّحمن الرّحیم
خلاصه بیانات در دیدار مسئولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی
9 بهمن 1403
تبریک عرض میکنم عید سعید مبعث را به شما حضّار محترم، به همهی ملّت ایران، به همهی امّت بزرگ اسلامی و به همهی آزادیخواهان و آزادگان عالم. امسال، عید مبعث با بهمنِ پیروز همزمان شده. امیدواریم که جریان بهمن، جریان انقلاب اسلامی، حرکتی که ما داریم میکنیم و نیّت بنیانگذار این حرکت، تبعیّت از پیغمبر و بعثت بوده است، انشاءالله در همین طریق ادامه پیدا کند و راه خودش را پیش ببرد. تشکّر میکنم از بیانات بسیار خوب و مفید رئیسجمهور محترممان. یک کلمهای دربارهی بعثت عرض میکنم، بعد هم یک جمله دربارهی مسائل پیرامون خودمان.
رخدادی بزرگ در تاریخ بشریت
بعثت یکی از مبارکترین و بزرگترین رخدادهای عالم وجود و تاریخ بشریّت است؛ مهمترین کارکردهای رخدادهای بزرگ عبارت است از: ایجاد تحوّل فکری و ادراکی در مخاطب. فکر که درست شد، عمل هم درست خواهد شد؛ عمده این است. اگر انسانها و جوامع تحول فکری و ادراکی و فهم عالم وجود را به دست آورند، آن وقت انسانها نظامهای سیاسی، اقتصادی، نظامهای اخلاقی و نظامهای اجتماعی را بر اساس آن به وجود میآورند و تشکیل میدهند. بعثت پیغمبر اکرم از این جهت برجسته است.
خب، عامل این تحوّل چیست؟ دو چیز است: «عقل» و «ایمان». خدای متعال عقل را که یک قوّهی ویژهای است در همهی انسانها به ودیعت قرار می دهد. بعضی از انسانها آن را فعال کرده و از آن استفاده میکنند، در حالی که بسیاری از آنان آن را فعال نمیکنند. ایمان هم مثل عقل [است]؛ در فطرت همهی انسانها ایمان به حقیقت، ایمان به خدا وجود دارد، [امّا] انسانها فراموش میکنند. پیغمبران میآیند عقل را بیدار میکنند، تا انسان را به یاد ایمانش بیندازند.
تحول عقل و ایمان در قرآن
وقتی که انسانها عقل و ایمان را زنده کنند، زندگی رشد میکند. در قرآن، شواهدی قرآنی در مورد عقل دهها بار تکرار شده است: انسانها مسئلهی عقل، توجه به عقل و به کار بردن عقل در قرآن را به عنوان یکی از قلمهای برجستهی تعلیم قرآنی درک میکنند. در مورد ایمان، در دعوت همهی انبیا، اولین چیزی که بیان میگردد، توحید است توحید، شاکلهی جهانبینی اسلامی است.
البته در کنار توحید، معاد نیز مطرح است؛ امیرالمؤمنین (سلام الله علیه) میفرماید: خدای متعال پیغمبران را برای این چیزها و هدفها مبعوث میفرماید: میثاق فطرت، نعمتهای منسی، و سپس دفینههای عقل را برمیانگیزد؛ حالا این دفینه به چه معنا است؟
عقلهای دفنشده و بعثت
[به معنای] عقلهای دفنشدهی در زیر خرافات و توهّمات و تصوّرات باطل و حرفهای گوناگون و مکتبهای گوناگون و غیره [است].پیغمبران میآیند که عقل را از زیر اینها استخراج کنند، بیرون بیاورند. خب، این حالا راجع به بعثت. ما [باید] چه کار کنیم؟ به نظر من بعثت یک حادثهی دفعی نیست. در جریان طبیعی عالم، کلّ بعثت یک جریان است، حرف اصولی انبیا [مال] همیشه است.همیشگی است» یعنی چه؟ یعنی در همهی دورهها می شود از برکات بعثت استفاده کرد؛ یعنی همان تحوّلی که در اوّل بعثت به وجود آمد و خود نبیّ مکرّم اسلام انجام داد، در همهی زمانها ممکن است؛ منتها شرطش چیست؟
شرطش این است که آن دو عاملی را که آن بزرگوار در اختیار گرفت و به کار برد، به کار ببریم: یعنی عقل و ایمان. اگر عقل و ایمان را ما به کار بیندازیم، بعثت به وجود میآید، تحوّل در ذهن، تحوّل در واقعیّت زندگی را به وجود میآورد؛درسی که باید از بعثت بگیریم این است.امروز مخاطب این حرف، خود ما دولتهای مسلمان و ملّتهای مسلمان هستیم؛ باید بدانیم اگر در دنیا چیزی مطالبه میکنیم یا امید به لطف الهی در آخرت بستهایم، باید به مفهوم بعثت و مقتضای بعثت و حرکت بعثت متشبّث بشویم.
استعمار و سه مرحله تخریب آن
خب، کارکرد عقل را امروز ما در دنیا مشاهده کنیم و عقل را به کار بیندازیم؛ ما به عنوان جمهوری اسلامی، به عنوانایران اسلامی، به عنوان مسئولان سیاسی یک کشور بزرگ و مهم باید توجّه بکنیم و بفهمیم این حقایقی را که در عالم وجود دارد. استعمار، در درجهی اوّل و در مرحلهی اوّل، از غارت منابع شروع کرد.مرحلهی بعدی، تخریب فرهنگهای اصیل ملّتها بود.شرح این مطلب از آن چیزهایی است که واقعاً گریهآور است که اینها چه کردند با ملّتها و با تمدّنها!در مرحلهی بعدی، چشم به هویّت ملّی و دینی ملّتها دوختند تا آن را تحت تصرّف بگیرند. ما امروز دچار هر سه مرحلهی استعماریم.
امروز هم دستگاههای قدرت زورمند شیطانی عالم، هم به منابع طبیعی کشورها و ملّتها چشم دارند و نظر سوء دارند، هم به فرهنگ اصیل آنها، هم به هویّت ملّی و اسلامی آنها نظر دارند البتّه همه یک جور نیستند؛ در رأس اینها آمریکا است. امروز آن توصیفی که ما برای استعمار و استکبار میکنیم، مصداق اتمّش دولت آمریکا است که زیر نفوذ قدرتمندان مالی دنیا است؛ به تعبیر رایج خودشان، کارتلها و تراستها و امثال اینها مسلّطند و نقشهی هر سه مرحلهی استعمار را اینها دارند میکشند.
تحرک جهانی ضد صهیونیستی
قرآن توصیف روشنی دارد: [میفرماید:] «وَدّوا مَا عَنِتُّم»؛ هر چیزی که شما را دچار مشکل میکند، دشمنان شما، کفّار، و کسانی که تابع شیطان هستند و شیطانی حرکت میکنند، آن را دوست میدارند.دشمنی در زبانشان هم پیدا است؛ حرف هم که میزنند، نطق هم که میکنند، دشمنیشان را نشانمیدهند؛ امّا آنچه در دلشان هست بیشتر است؛ در کنگرهی آمریکا برای تکّهتکّه شدن هزاران کودک، نمایندگان بلند میشوند، برای قاتل کف میزنند و تشویقش میکنند! این همان «وَما تُخفی صُدورُهُم اَکبَر» است که اینجا ظاهر میشود،یا کاپیتان ناو وینسنس آمریکا بزند یک هواپیمای مسافربری را با حدود سیصد مسافر سرنگون کند و همهی سرنشینان را هلاک کند، بعد به او مدال تشویقی بدهند.
اینها همیشه پشت لبخندهای دیپلماسی پنهان است؛ پشت لبخندهای دیپلماسی، اینجور دشمنیها، اینجور کینهها، این باطن خبیث، پنهان است. چشمانمان را باز کنیم:«تُسِرّونَ اِلَیهِم بِالمَوَدَّة»(۱۸) نباشیم. حواسمان باشد که با چه کسی مواجهیم،انسان وقتی که طرف خودش را شناخت، ممکن است معامله هم بکند امّا میفهمد که چه کار باید بکند. باید بشناسیم، بدانیم.به نظر من در دورهی کنونی ما، این جریان مقاومت، یک رشحهای از همان بعثت است. مقاومت که از ایران اسلامی آغاز شد، بیدار کرد ملّتهای مسلمان را؛ و وجدانهای بسیاری از غیر مسلمانها را هم بیدار کرد. نظام سلطه شناخته شد، شناسانده شد.
رشحهای از بعثت
غزّهی منطقهی محدودِ کوچک، رژیم صهیونیستیِ تا دندان مسلّح و دارای پشتیبانی کامل آمریکا را به زانو درآورد؛ این شوخی است؟ این همان رشحهای از بعثت است؛ این همان ایمان و عقل است؛ این همان اعتقاد به «اِنَّ العِزَّةَ لِلَّهِ جَمیعاً» است.
حزباللهِ سرافراز در فقدان شخصیتی مثل سیّدحسن نصرالله خسارت میبیند. دشمن و دوست تصور میکنند که حزبالله به پایان رسیده است؛ اما حزبالله نشان میدهد که نه تنها به پایان نرسیده، بلکه در برخی موارد انگیزهاش بیشتر نیز شده و توانایی ایستادگی مقابل رژیم صهیونیستی را دارد؛ این همان رشحهی بعثت است. این مال مسلمانها بود.
در غیر مسلمانها وجدانها تکان خورد.در حدود ۳۰ هزار تظاهرات ضدّ صهیونیستی،در ۶۱۹ شهر جهان در طول این مدّت به راه افتاد! در خود آمریکا عدّهای جمع شدند ــ که آمریکایی بودند گفتند:«مرگ بر آمریکا»؛ این همان چیزی است که انبیای عظام به آن همّت گماشتند، بنابراین حواسمان به این حقایق باشد و این آیهی قرآن را فراموش نکنیم که «وَ لا تَهِنوا وَ لا تَحزَنوا وَ اَنتُمُ الاَعلَونَ اِن کُنتُم مُؤمِنین».
والسّلام علیکم و رحمة الله و برکاته