بسم الله الرّحمن الرّحیم
خلاصه بیانات در دیدار جمعی از فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش
19 بهمن 1403
خیلی خوش آمدید برادران عزیز از نیروی هوایی و نیروی پدافند ارتش جمهوری اسلامی ایران. امروزیک بار دیگر خاطرهی مبارک و باشکوه نوزدهم بهمن سال ۵۷ تجدید میشود. اهمّیّت روز نوزدهم بهمن بیشتر از این جهت است که در این روز یک یک پایه را گذاشتند که این توانست خطّ سیر ارتش جدید را تعیین کند. در واقع نوزدهم بهمن باید روز تولّد ارتش جدید ایران شناخته بشود. شاید بتوان گفت که آن عاملی که توانست افراد متعدّدی، شخصیّتهای برجستهای را از درون ارتش به میدان انقلاب بکشاند، همین حرکت این جوانها در روز نوزدهم بهمن بود.
شجاعت و بهنگام بودن حرکت نوزدهم بهمن
چند خصوصیّت هست که بنده همیشه در صحبتها روی آنها تکیه میکنم؛ یکی «شجاعانه بودن» این حرکت [بود]؛ هیچ کس آن روز نمیدانست که سه روز بعد از این، رژیم پهلوی ساقط خواهد شد؛ ممکن بود همهی آنها به اعدام محکوم بشوند؛ یکی «بهنگام بودن» [این] حرکت بود؛ بعضی از حرکتها خیلی خوب است، شجاعانه است امّا در وقت خودش انجام نمیگیرد. بوقت باید واردشد، حرکت را بهنگام و در لحظه باید انجام داد. اینهایی که عرض میکنیم فقط صِرفاً برای این نیست که از یک جمعی تمجید کرده باشیم؛ برای این است که ما امروز هم به همینها احتیاج داریم.
عقلانی بودن حرکتهای انقلابی
یک ویژگی دیگر که در این حرکت وجود داشت و بسیار باارزش بود، این است که روی «محاسبهشده بودن و عقلانی بودن» فکر کردند، کار کردند و آن را مطالعه کردند ما که شاهد قضیّه بودیم، میفهمیدیم که قبلاً نشستهاند و این کار را محاسبه کردهاند. بعضیها خیال میکنند حرکتهای انقلابی بدون محاسبه است، نقطهی مقابلِ عقلانی بودن است؛ این پندار غلطی است. حرکت انقلابی بیش از هر حرکت دیگری به محاسبه و به عقلانیّت احتیاج دارد.بعضیها خیال میکنند حرکتهای انقلابی بدون محاسبه است، نقطهی مقابلِ عقلانی بودن است؛ این پندار غلطی است. حرکت انقلابی بیش از هر حرکت دیگری به محاسبه و به عقلانیّت احتیاج دارد.
استفاده از غفلت دشمن
خصوصیّت دیگر این بود که «از غفلت دشمن استفاده کردند»؛ یعنی اگر دستگاههای ضدّاطّلاعات آن روز میخواستند حدس بزنند که یک حرکتی از درون ارتش ممکن است به نفع انقلاب انجام بگیرد، دیرترین جایی که به ذهنشان میرسید، نیروی هوایی بود؛ فَاَتاهُمُ اللهُ مِن حَیثُ لَم یَحتَسِبوا؛ از جایی که گمان نمیکردند ضربه را خوردند. خب این حرکت به اعتقاد راسخ این حقیر به ارتش ایران هویّت داد. در دوران آن رژیم، نقشهی کلی این بود که ارتش ایران در ذیل دستگاه نظامی آمریکا تعریف کند؛ یعنی اف14 را به ارتش ایران داده بودند، اما آمریکا باید اجازه میداد که از اف14 در کجا استفاده کند
انتصابات مهم، آمریکایی؛ سلاح، آمریکایی؛ آموزش، آمریکایی؛ محلّ مصرف شدن این ارتش، آمریکایی. حتّی از مسئولان کشور هم اجازه نمیگرفتند. من در جایی خواندم که محمدرضا میگوید آمریکاییها آمدند و ارتش را بردند و استفاده کردند و به من خبر هم ندادند؛ امام (رضواناللهعلیه) در نطقی در سال ۴۳ در اعتراض به کاپیتولاسیون، اعتراض کردند که به ارتش اهانت می شود. یعنی واقعاً کاپیتولاسیون همینطور بود.
مفهوم کاپیتولاسیون و اعتراض امام خمینی (ره)
معنایش این بود که اگر یک گروهبان آمریکایی زد توی گوش یک افسر ارشد ایرانی، مثلاً توی گوش یک سرهنگ، آن سرهنگ که حق ندارد مقابله به مثل کند ــ آن که هیچ ــ امّا این افسر هم اینجا محاکمه نباید بشود؛ او را باید ببرند آمریکا آنجا یک دادگاهی رسیدگی کند ببیند ایشان کار بدی کرده یا کار خوبی کرده! ذلّت از این بالاتر؟ امام در آن نطق، به این سلطهی ذلّتآور آمریکا بر ارتش ایران و بر حکومت ایران و بر کشور ایران اعتراض کردند. انقلاب آمد و به ارتش هویّت داد؛ ارتش هم شایستگی خودش را نشان داد و آن ارتش را به یک ارتش سرافراز و مستقل تبدیل کرد.
من این سؤال را مطرح میکنم: امروز مهمترین وظیفهی ارتش چیست؟ تقویت خود، این مهمترین وظیفهی ارتش است. من این سؤال را مطرح میکنم: امروز مهمترین وظیفهی ارتش چیست؟
تقویت خود، این مهمترین وظیفهی ارتش است. آن روزی که درگیری وجود ندارد، مهمترین وظیفهی سازمانهای نظامی این است: خوشبختانه سازمانهای نظامی ما و همچنین صنعت نظامی ما لیاقت خودشان را ثابت کردند، نشان دادند که میتوانند کارهای بزرگی انجام بدهند. از آن کارهای بزرگی که تا حالا انجام دادید، بزرگترش را هم میتوانید انجام بدهید؛ و امّا بحث مذاکره؛ چند وقت است میشنوید در روزنامه، در فضای مجازی، در سخنان این و آن، آنچه مورد بحث این بحثکنندگان است مذاکرهی با آمریکا است. اسم مذاکره را میآورند که «آقا! مذاکره چیز خوبی است انگار کسی مخالف با خوب بودن مذاکره است! استثنائی که وجود دارد آمریکا است. البتّه رژیم صهیونیستی را اسم نمیآورم، چون دولت نیست.
علت استثنایی بودن مذاکره با آمریکا
چرا استثنا است؟ علّت چیست؟ اوّلاً مذاکرهی با آمریکا هیچ تأثیری در رفع مشکلات کشور ندارد؛ دلیل: تجربه. ما در دههی ۹۰ نشستیم حدود دو سال با آمریکا مذاکره کردیم مذاکره کردند، گفتگو کردند، خندیدند، دست دادند، رفاقت کردند، همهکار کردند، یک معاهدهای هم تشکیل شددر این معاهده، طرف ایرانی خیلی هم سخاوت به خرج داد، خیلی امتیاز داد به طرف مقابل، امّا همان معاهده را آمریکاییها عمل نکردند؛ معاهده برای این بود که تحریمهای آمریکا برداشته بشود، [امّا] تحریمهای آمریکا برداشته نشد. در مورد سازمان ملل هم یک استخوانی لای زخم گذاشتند که مثل تهدیدی همیشه بالای سر ایران وجود داشته باشد. از این تجربه استفاده کنیم. مذاکره کردیم، امتیاز دادیم، کوتاه آمدیم، امّا نتیجهای را که مقصودمان بود به دست نیاوردیم؛ با یک چنین دولتی مذاکره نباید کرد؛ مذاکره کردن عاقلانه نیست، هوشمندانه نیست، شرافتمندانه نیست.
ما البتّه مشکلاتی در داخل داریم؛ لکن آن چیزی که این مشکلات را برطرف میکند، عامل داخلی است. عامل داخلی عبارت است از همّت مسئولان متعهّد و همراهی ملّت متّحد؛ یعنی همین چیزی که در راهپیمایی انشاءالله ملاحظه خواهید کرد: آمریکاییها نشستهاند دارند نقشهی جهان را روی کاغذ تغییر میدهند! دربارهی ما هم نظر میدهند، حرف میزنند، اظهارنظر میکنند، تهدید میکنند؛ ما اگر تهدیدمان بکنند، تهدیدشان میکنیم؛ اگر این تهدید را عملی کنند، ما هم تهدید را عملی میکنیم؛ اگر به امنیّت ملّت ما تعرّض کنند، ما هم به امنیّت آنها تعرّض خواهیم کرد؛ این، رفتارِ فراگرفتهی از قرآن و دستور اسلام است و وظیفهای است که بر عهدهی ما است. امیدواریم خدای متعال ما را در انجام وظایفمان موفّق بدارد.
والسّلام علیکم و رحمة الله و برکاته