بسم الله الرّحمن الرّحیم
خلاصه بیانات در دیدار مردم آذربایجان شرقی
29 بهمن 1403
خوشامد عرض میکنم به همهی حضّار محترم، بخصوص خانوادهی معظّم شهیدان و مسئولان محترم. لازم میدانم قبل از هر سخنی یاد کنم از امام جمعهی شهید و فقیدمان، مرحوم آقای آلهاشم خوشا به سعادت خدمتگزارانی که پایان کارشان اینچنین، با این شیوه به ارادهی الهی انجام میگیرد. همچنین یاد کنم از استاندار جوان و انقلابی و محبوب آذربایجان که ایشان هم جزو شهدای آن حادثه هستند
اهمیت روز بیستونهم بهمن ۵6
روز بیستونهم بهمن سال ۵۶، آنچه اتّفاق افتاد، حادثهی بزرگی بود. من امروز مایلم با نگاه به مردمی که آن حادثه را آفریدند، چند کلمهای عرض بکنم؛ امروز، جوان تبریزی ما که اوضاع منطقه را میبیند، میشناسد، دشمنان را، دوستان را تشخیص میدهد، در مقابل عربدههای یک نفر از آن طرف و زوزههای یک نفر از این طرف هیچ احساس ترسی نمیکند، احساس انفعالی نمیکند، [بلکه] احساس قدرت میکند.
این جوان [باید] بداند که این روحیه میراث چه کسانی است، اگر جوان ما نداند که گذشتهی این مجموعه و مردمی که این حادثه را به وجود آوردند، این واقعهی عظیم را ایجاد کردند، که بودند، با چه روحیهای در میدان حاضر میشدند، روایتهای غلطِ ساختهی دشمن بر ذهنها غالب خواهد شد؛ من امروز روی این نکته میخواهم یک مقداری عرایضی بکنم و تکیه کنم.
آذربایجان و تبریز در واقع سدّ مستحکم ایران در دورههای مختلف در قبال تعرّض و تجاوز بیگانگان بوده. در مواردی، به خاطر اینکه مرکزنشینان و پایتختنشینان بیعرضگی به خرج دادند، مأموران دولتهای تزاری یا عثمانی بر مناطقی از آذربایجان، حتّی بر خود تبریز مسلّط شدند امّا این مردم تبریز بودند که توانستند با ایستادگی خود، با صبر خود، در مقابل دشمن رفتاری را دنبال کنند که دشمن را مجبور به فرار بکنند.
نقشآفرینی بزرگان آذربایجان
در دورههای متعدّدی تلاش میشد با تکیه بر خصوصیّات قومی، با یک نگاه ضدّ دینی و بهاصطلاح سکولاریستی، یک هویّت غیر اسلامی به آذربایجان بدهند؛ در همان دورانی که این تلاشها انجام میگرفت، تبریز گوهرهای درخشانی از قبیل علّامهی طباطبائی، از قبیل علّامهی امینی، شخصیّت برجستهی ادبی و هنریای از قبیل استاد محمّدحسین شهریار و امثال اینها را تحویل جامعهی ایران داد یکی از خصوصیّات ممتاز آذربایجان که حوادثی از قبیل حادثهی مهمّ بیستونهم بهمن را به وجود آورد، ایمان اسلامی و غیرت دینی مردم آذربایجان بود.
بزرگی حادثه فقط به این نیست که رژیم طاغوت مجبور شد در مقابل مردم، تانک در خیابانها بیاورد؛ بزرگی حادثه به این است که این حرکت توانست الگویی بشود برای سراسر ایران، و مردم ایران در شهرهای مختلف این حرکت را تکرار کنند و حرکت انقلابی عظیم سال ۵۷ اتّفاق بیفتد؛ عظمت حادثه اینجا است.
پیشتازی و الگوسازی آذربایجان
یکی از خصوصیّات مهمّ مردم تبریز و آذربایجان عبارت است از پیشتازی در مسائل مختلف. در حوادث گوناگون، پیشتازی آذربایجان را ما دیدهایم، این خصوصیّت این مردم است؛ جوانِ امروز باید بداند اینها را.یکی از خصوصیّات آذربایجان و تبریز، الگوسازی است؛ خود این حادثه یک الگو بود. شخصیّتهایی که در آذربایجان، در تبریز نقش آفریدند، هر کدام یک الگو هستند؛این خصوصیّت مردمی است که این حادثه را آفریدند و این حوادث را آفریدند.
بنابراین جوانِ امروزِ آذربایجان، مرد و زنِ امروزِ تبریز باید خصوصیّت «ایمان و غیرت دینی»، خصوصیّت «پیشتازی»، خصوصیّت «الگوسازی» را میراث ماندگار اخلاقی و اجتماعی خودشان بدانند و از آنها برای پیشرفت کشور ــ که حالا عرض خواهم کرد آنچه امروز ما نیاز داریم چیست استفاده کنند. برادران عزیز، خواهران عزیز! ما به برکت تلاش جوانانمان، دانشمندانمان، فنّاوران ماهرمان، از لحاظ تهدیدِ سختافزاریِ دشمن نگرانی و مشکل نداریم.
و مردم از این جهت احساس امنیّت میکنند. بنابراین مسئلهی امروز ما تهدید سختافزاری دشمن نیست. امّا یک تهدید مهمّ دیگری وجود دارد که باید برای آن آماده شد و آن، تهدید نرمافزاری است. تهدید نرمافزاری یعنی دستکاری کردن افکار عمومی مردم، یعنی ایجاد اختلاف، یعنی ایجاد تردید در محکمات انقلاب اسلامی؛ یعنی ایجاد تردید در پایداری در مقابل دشمن؛ این کار را دارند میکنند.
اهمیت آگاهی و مقاومت در برابر تهدیدات دشمن
به فضل الهی، تا امروز موفّق نشدهاند؛ نمونهاش همین راهپیمایی عظیم روز بیستودوّم بهمن؛ مردم مشکلاتی دارند، توقّعاتی دارند، توقّعات بهحقّی دارند ــ امّا اینها مانع نمیشود از اینکه از انقلابشان دفاع کنند. معنای این چیست؟ معنایش این است که تهدید نرمافزاری دشمن هم تا امروز در این کشور و در این ملّت کارساز نبوده. حرف من این است که نگذارید این حیلهی دشمن که همچنان ادامه دارد، در آینده هم اثر کند.
صاحبان دستگاههای تبلیغاتی، صاحبان بیان، صاحبان قلم، اصحاب هنر، اصحاب دانش، بایستی تلاششان را متوجّه به این بکنند که ببینند دشمن از چه راهی میخواهد در ذهن مردم و در افکار عمومی مردم نفوذ کند، آن راه را ببندند؛ امروز این [کار] از دفاع سختافزاری مهمتر است. اگر نقصی در دفاع سختافزاری ایجاد گردد، حرکت نرمافزاری آن نقص را جبران کرده و آن ضعف را برطرف میسازد که بارها این کار انجام گرفته است اما اگر در دفاع نرمافزاری مشکل داشته باشیم، ابزارهای سختافزاری آن مشکل را برطرف نمیکنند؛ باید به این موضوع توجه کنیم. جوانان ما باید خود را با مفاهیم انقلاب و بیانات امام آشنا و مأنوس کنند.
اهداف انقلاب و وضعیت کنونی
انقلاب درصدد اعتلای ایران، اعتلای ملّت ایران و عظمت آیندهی ایران و نشان دادن هویّت ملّت ایران بوده؛ امروز هم همان است. بحمدالله تا امروز موفّق شدهایم، بله، به اهدافی که انقلاب برای ما ترسیم کرده، به طور کامل دست پیدا نکردهایم.
ما امروز در زمینهی عدالت، در زمینهی شکافهای اجتماعی، و در بعضی از مسائل گوناگون اصولی عقبافتادهایم و باید بیشتر تلاش کنیم. اما انقلاب خود را به عنوان یک هویت مستقل و به عنوان یک پایگاه عظیم و امیدبخش برای ملتهای منطقه و حتی برخی از ملتهای فرامنطقه حفظ کند. عصبانیّت مستکبران و مستعمران عالم و عناصر پلیدی که زیر نامهای خوب جنایت میکنند، به خاطر جمهوری اسلامی است. بعضی در تحلیلهای ناقص میخواهند اینطور وانمود کنند که ملت ایران خودش برای خود دشمن درست میکند؛ اینگونه نیست.
دستگاههای سیاستگذار آمریکای جبّار به طور دائم علیه ملت ایران تلاش میکنند، زیرا ایران با همت و فداکاری مردم خود توانسته از یوغ اسارت قدرت استعمارگر رهایی یابد و دلیل این تلاشها گفتن «مرگ بر آمریکا» نیست.
اینها نمیتوانند تحمل کنند که یک ملت مانند ملت ایران بر روی پای خود بایستد و به ظلم، دخالت و تجاوز آنها اعتراض کند، نظامی تشکیل دهد و این نظام را چهل و چند سال نگه دارد و روز به روز قویتر کند.
مخاطب اصلی من امروز جوانان آذربایجان و تبریز هستند، اما مخاطب این سخن همهی جوانان کشور هستند وظیفهی امروز جوانان تقویت حرکت و حفظ روحیه و کوشش در جهت اهداف معین توسط انقلاب است. ما به جوانان امیدوار هستیم و انشاءالله این حرکت عظیم مردمی در تمامی بخشها پیشرفت خواهد کرد.
والسّلام علیکم و رحمة الله و برکاته